De Nederlandse beleggersdienst ProBeleggen start met activiteiten in ons land. Daardoor kan u vanaf nu ook de reële portefeuilles van twee professionele Belgische beleggers volgen.

Wie niet zelf aandelen wil of durft kiezen, en wie niet opteert voor vermogensadvies, trackers of fondsen, kan zich vanaf nu abonneren op de beleggingsideeën van experts. Deze zogeheten ‘Pro’s’ werken met een echte portefeuille, en sturen al hun aan- en verkooporders door naar de abonnees op de dienst. U moet wel zelf bij uw broker een eigen order doorgeven.

‘U kan één, enkele of alle tien experts volgen, die allemaal op hun gebied hun sporen verdiend hebben. Zo kan u profiteren van hun ervaring’, legt medestichter Jim Tehupuring van ProBeleggen uit. ‘Zij geven niet alleen inzicht in hun eigen orders, maar ook in thema’s als technische en fundamentele analyse, of de bredere economie. Alles verloopt transparant: u kan hun rendementen perfect volgen.’

ProBeleggen werd drie jaar geleden opgericht, en heeft 2.500 klanten in Nederland. Om één Pro te volgen, betaalt u een abonnement van 30 euro per maand. Ze allemaal volgen, kost 60 euro. Klanten van BinckBank, de partner van ProBeleggen, krijgen een korting van 90 procent.

Belgische small- en midcaps

De Belgische experts die via ProBeleggen te volgen zijn, zijn Stefaan Casteleyn, ex-directielid bij UBS België en ex-beheerder bij Bank Corluy, en Tim Peeters, die effectenportefeuilles samenstelt bij de adviseur voor vermogende families Portolani. Beiden hebben een verschillend profiel. De dienst startte enkele weken geleden en telt al een honderdtal klanten.

‘Ik hou me al jaren bezig met Belgische aandelen. Mijn portefeuille zal dan ook uitsluitend bestaan uit small- en midcaps in Brussel, die groei aan een redelijke waardering koppelen’, legt Casteleyn uit. ‘Ik kocht onder meer al Picanol, Barco, Agfa en RealDolmen.’

Peeters mikt op een wereldwijde strategie die streeft naar een rendement van 8 procent en risico-indekking. ‘Ik combineer vaak long- met shortposities via aandelen, grondstoffen en afgeleide producten’, legt hij uit. ‘Een van de thema’s is olie. De toeleveranciers uit de oliedienstensector zijn achtergebleven op de olieprijs. De strategie is dus die aandelen te kopen (long) maar tegelijk ook een kleinere shortpositie te nemen op de olie zelf.’

‘De Belgische Pro’s zijn ook in Nederland te volgen. Ik hoop dat onze Nederlandse klanten ook wat meer Belgische aandelen zullen kopen. Want de Brusselse beurs is niet populair in Nederland, ook al is alle informatie dankzij de taal en nabijheid veel makkelijker te volgen’, besluit Tehupuring.

Bron: De Tijd, 29 november 2017