Aankoop fysiek goud

Koop – tracker op fysiek goud
Effect: Invesco Physical Gold ETC
Isin: IE00B579F325
Aantal: 28 stuks (blootstelling: 12% van de portefeuille)

 

 

Een portefeuille zonder goud is als een Playboy zonder foto’s

Goud brengt sinds jaar en dag veel emoties mee. Het beleggerspubliek telt zowel fervente voor- als tegenstanders, believers en non-believers. Toch kan het nuttig zijn goud even objectief te bekijken. Quasi elke beleggingsportefeuille bestaat uit een luik hoog en een luik laag risico. Het luik met hoog risico moet rendement en inkomsten genereren terwijl het luik met laag risico zo waardevast mogelijk dient te zijn.

Afhankelijk van ieders beleggingsdoelstellingen dient men dus meer of minder gewicht van de portefeuille in het waardevast gedeelte van de portefeuille te stoppen. Het waardevast gedeelte bestaat traditioneel voornamelijk uit obligaties en cash. Obligaties van hoge kwaliteit hebben een laag risico en zijn weinig volatiel. Ze kennen dus weinig grote schommelingen in hun prijs. Ze boden daarenboven de laatste decennia veel waar voor hun geld gezien er mooie coupons op werden betaald. Dat mooie liedje loopt nu echter helemaal op zijn einde. In Europa verkrijgt men nog amper 1% rente op een veilige obligatie. Daarnaast brengen spaarboekjes en cash al helemaal niets meer op.

Met inflatiecijfers tussen de 1 en 2% weten we dus dat dit stabiele deel van de portefeuille hoe langer hoe minder waard wordt gezien het trager groeit dan de inflatie. Men noemt dit ook wel de negatieve reële rente die toeslaat. Negatieve reële rentes duwen veel beleggers met steeds meer middelen naar het hoog risico luik van de portefeuille. Dit om zogenaamd gemist rendement goed te maken. Dit gevaar wordt onderschat want de gehele portefeuille wordt zo blootgesteld aan veel grotere ups en downs. Bij een volgende terugval van de markt zal blijken dat heel wat beleggers sterker onderuit gaan dan verwacht.

Een deel van het ‘laag risico’ gedeelte van de portefeuille toekennen aan goud kan een oplossing bieden in deze tijden met lage reële intrestvoeten. Goud mag dan al wat volatiliteit kennen, het heeft niet de risico’s die men bij aandelen terugvindt. Bovendien kan de vraag naar goud net pieken op momenten dat beleggers aandelen overboord gooien. Van correlatiegevaar of een één-op-één prijsevolutie in dezelfde richting is hier dus weinig sprake.

Goud als waardevast bestanddeel in de portefeuille

Goud slaagt erin over de eeuwen en marktcycli heen koopkracht te bewaren. Het is waardevast. Daardoor is het een nuttig bestanddeel van een beleggingsportefeuille voor ieder die op zoek is naar een middel om waarde over langere termijn te transfereren. In tegenstelling tot fiat geld, zoals de euro’s en dollars waarmee we dagdagelijks betalen, kan men goud niet bijdrukken. Er ontstaat dus niet de muntontwaarding of depreciatie zoals dat bij fiat geld het geval is. Dit kenmerk maakt dat goud goed presteert als inflatie opveert of aanhoudt.

Laag risico, hoge volatiliteit

Dat goud een goede koopkrachtbeschermer is over de lange termijn betekent echter niet dat de prijs van het metaal niet sterk kan fluctueren. Op korte en middellange termijn doet het edelmetaal soms helemaal niet wat je op basis van economische cijfers zou verwachten. Het kan geruime tijd duren voor goud reageert op gebeurtenissen of macro-economische omstandigheden. Kortzichtige of ongeduldige beleggers haken dan ook vaak af als goud niet meteen doet wat ze ervan verwachten. Het gedeelte van de portefeuille dat toegekend kan worden aan goud moet dus wel, zoals het hoger risicogedeelte van de portefeuille, een stuk zijn dat men niet direct nodig heeft. Anders loopt men het gevaar net op een ongunstig moment te moeten verkopen. Geld dat men dringend nodig heeft belegt men dus best niet, ook niet in goud.

Goud als return/risico-optimalisator

Dat goud kan stijgen onafhankelijk van wat aandelen of obligaties doen, in het jargon ook wel ‘lage correlatie’ genoemd, maakt het nut van goud in een portefeuille nog belangrijker. Dit betekent immers dat goud een rol kan vervullen als diversifiërende belegging die de stabiliteit van de gehele portefeuille ten goede kan komen. Meer concreet zal de gehele portefeuille dus met minder schommelingen -ups en downs- een bepaald rendement kunnen neerzetten. Het voor risico gecorrigeerd rendement zal dus verbeteren.

Verzekeringsfunctie

In tijden van onzekerheid grijpen veel mensen terug naar goud. Ze zien goud dan als een soort verzekering om hun kapitaal veilig te stellen. Historisch bewees het edelmetaal dan ook extra zijn nut in tijden van (geo-)politieke spanningen, oorlogen en beurscorrecties.

Een glimp naar de effecten van het Brexit-referendum of de sancties tegen Rusland op de lokale beleggers leren ons meteen welk nut goud in dergelijke omstandigheden kan betekenen. In Britse pond steeg goud de laatste 3 jaar met 8,5% per jaar terwijl dat in Russische Roebel 11% was.

Dit artikel is geschreven door Tim Peeters Wilt u weten hoe Tim Peeters belegt? Klik dan hier

Tim startte zijn professionele carrière bij BNP Paribas Investment Partners en werkte er ondermeer voor het in Nederland vrij gekende sterfonds Obam. Begin 2012 maakte hij de overstap naar Portolani Family Office, waar hij beleggers bijstaat bij de opvolging van hun effectenportefeuilles. Zijn beleggingsstijll bestaat erin posities in ondergewaardeerde thema’s op te bouwen en daarna te wachten tot de ‘waarde’ van deze aandelen weer in de prijzen verrekend wordt. Tim geeft de voorkeur aan ondergewaardeerde long-posities, die andere beleggers op dat moment links laten liggen. Naast aandelen neemt hij geregeld posities in grondstoffen als deze interessant gewaardeerd staan. De instrumenten die hij gebruikt zijn aandelen, ETF’s en Turbo’s.